Blogi
Selkokieli saattaa viestin perille – tutustu selkomukauttamiseen

Kuvittele, että olet tilanteessa, jossa tärkeä ohje, ilmoitus tai lomake tuntuu liian vaikealta ymmärtää. Ehkä kieli on vieras, sanat monimutkaisia tai keskittymiskyky ei riitä seuraamaan pitkiä lauseita. Silloin avuksi tulee selkokieli, jonka avulla viesti saadaan helpommin ymmärrettävään muotoon.
Tämä blogi aloittaa kolmiosaisen julkaisusarjan, jossa käsitellään palvelumme ydintä, eli selkomukauttamista. Ensimmäisessä osassa Reeta Ahosilta kertoo selkokielestä ja työnkuvastaan. Reeta työskentelee osana Selkosivut.fi -palvelun selkotiimiä. Hän on myös yksi TulkkausILONAn yrittäjistä. Selkotiimissä Reetan työnkuvaan kuuluu yleiskielisten tekstien mukauttaminen selkokielelle.
Mitä on selkokieli?
Selkokieli on kielen muoto, jota on muokattu helpommin ymmärrettäväksi rakenteen, sanaston ja sisällön osalta. Siinä vältetään vaikeita termejä ja pitkiä lauserakenteita sekä kerrotaan vain kontekstin kannalta tärkeimmät asiat jaoteltuna asiakokonaisuuksiin. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni voi ymmärtää viestin ilman ylimääräistä ponnistelua.
Selkokielessä vältetään passiivimuotoja ja vaikeita termejä. Mikäli vaikeita sanoja joudutaan käyttämään, ne täytyy selittää auki. Kirjoittaessa selkokieltä täytyy kiinnittää huomiota myös tekstin ulkoasuun, kuten selkeään fonttivalintaan ja tekstin rivittämiseen.
Selkokieltä voidaan myös puhua. Puhuttaessa selkokieltä on kiinnitettävä huomiota puhenopeuteen ja puheen rytmiin, äänenpainoon ja puheen voimakkuuteen, sanojen ja lauseiden painotukseen sekä ympäristön meteliin.

Selkokieli ja selkeä kieli eroavat toisistaan
Entä mitä on selkeä kieli ja miten se eroaa selkokielestä? Selkokieli on suunnattu erityisesti ihmisille, joilla on vaikeuksia ymmärtää yleiskieltä esimerkiksi sairauden tai vamman takia. Myös maahanmuuttajat, kiireiset ihmiset ja heikosti lukevat hyötyvät selkokielestä. Selkokieli perustuu tarkkoihin sääntöihin ja kriteereihin.
Selkeä kieli tarkoittaa taas yleisesti helppolukuista ja ymmärrettävää kieltä. Sitä voi käyttää kuka tahansa esimerkiksi asiakaspalvelussa, viranomaisviestinnässä tai lääkärin vastaanotolla – tilanteissa, joissa monimutkaiset sanat tai erikoistermit voivat aiheuttaa väärinymmärryksiä. Selkeän kielen käyttö perustuu hyvään kirjoittamisen tai puhumisen taitoon, mutta sille ei ole tarkkoja sääntöjä, kuten selkokielelle on.
Selkomukauttaminen on muutakin kuin tekstin työstämistä
Asiakasprojektissa Reetan työ alkaa asiakkaalta saatujen tekstien ja tietojen läpikäynnillä. Ennen kuin selkokielistä tekstimukautusta aletaan tekemään, täytyy ymmärtää asiakkaan haasteet ja tavoitteet, tekstin kohderyhmä ja aihealue, jolla työskennellään. Selkokielisen tekstin laajuus sovitaan yhdessä asiakkaan kanssa.
Kun pohjatiedot ovat kunnossa, mukautetaan yleiskielellä olevat tekstit selkokielelle. Valmis selkoteksti hiotaan vielä yhdessä asiakkaan kanssa.
Palvelumme keskiössä ovat selkokielen lisäksi myös selkokuvat. Kun selkokielinen teksti on valmis, Reeta suunnittelee yhdessä graafisen suunnittelijan kanssa tekstiä tukevan kuvituksen. Tekstiä varten luotu kuvatuki tekee tekstistä entistä saavutettavampaa ja ymmärrettävämpää.
Selkomukautuksien lisäksi Reetan työhön kuuluu myös palvelun markkinointia, esimerkiksi tapahtumissa ja messuilla. Reeta on ollut mukana myös useilla luennoilla kertomassa selkokielestä ja selkokuvista.

Selkokieli parantaa tasa-arvoa ja turvallisuutta
Selkokielinen viestintä ei ole pelkästään saavutettavaa viestintää – se on myös vastuullisuutta, tasa-arvoa ja turvallisuutta. Yhä useampi meistä tarvitsee selkokieleltä jossain vaiheessa elämää.
Kun ymmärretään mitä ohjeessa, ilmoituksessa tai lomakkeessa sanotaan, voidaan välttää väärinkäsityksiä, virheitä ja jopa vaaratilanteita. Monet tahot, esimerkiksi hoitolaitokset, kaupungit tai hotellit voisivat hyötyä suuresti selkokielisistä ja kuvitetuista ohjeistuksista.
Selkokielen kautta yhä useammalla on mahdollisuus osallistua yhteiskuntaan, käyttää palveluita ja ymmärtää ympäristön viestintää. Tähän jokaisella tulisi olla oikeus.
Vinkit selkeään kirjoittamiseen
Lopuksi Reeta kertoo vielä muutaman vinkin, joilla kuka tahansa voi kirjoittaa ymmärrettävämmin:
- Käytä lyhyitä lauseita ja kappaleita
- Pysy asiassa, vältä harhailua
- Vältä vaikeita sanoja ja termejä
- Käytä konkreettisia esimerkkejä
- Testaa tekstiä – lue ääneen, pyydä palautetta
- Lisää tekstiin kuvatuki, jos mahdollista
Selkeä kieli ja selkokieli palvelevat meitä kaikkia – ei vain heitä, jotka sitä eniten tarvitsevat. Ymmärrettävä viestintä rakentaa luottamusta ja vähentää epävarmuutta. Sitä me kaikki tarvitsemme!