Selkokuvien idea ja prosessi

Julkaistu 4. heinäkuuta 2023
Selkokuvien idea ja prosessi

  

Selkokuvien idea ja prosessi

Selkokuvat ovat olennainen osa Selkosivut.fi palvelua. Kutsumme piirtämiämme selkokuvia ILONA-kuviksi. Olemme luoneet selkokuvillemme oman persoonallisen piirrostyylin, mikä toistuu jokaisessa kuvassa. Meillä on piirrettynä jo yli 600 selkokuvaa ja niitä piirretään jatkuvasti lisää tarpeen mukaan. 

Olen Henna Leinonen ja olen toiminut TulkkausILONAlla selkokuvittajana ja graafisena suunnittelijana noin yhden vuoden ajan. Piirrän tällä hetkellä palvelun kaikki selkokuvat. Ennen minua selkokuvia piirsi Jukka Luoma, joka oli mukana myös luomassa selkokuviemme piirrostyyliä. Kerron tässä blogitekstissä selkokuvien takana olevasta ideasta ja prosessista omasta näkökulmastani.

    

Miksi käyttää selkokuvia osana arjen kommunikaatiota?

Selkokuvilla voidaan havainnollistaa tietoa ja sisältöjä, joiden ymmärtäminen voi olla muuten vaikeaa. Tekstin rinnalla selkokuvat lisäävät ymmärrettävyyttä ja parantavat saavutettavuutta. Vaikka tekstiä ei ymmärtäisi esimerkiksi sairauden, vieraskielisyyden tai muun seikan takia, selkokuvat ovat pääasiassa yhtä ymmärrettäviä kaikille, maailmanlaajuisesti ikään katsomatta. Näin ollen selkokuvat vähentävät väärinymmärryksiä.

Usein ihmisen katse hakeutuu ensimmäisenä kuvaan tekstin sijaan, vaikka tekstin ymmärtämisessä ei olisi vaikeuksia. Selkokuvitetulla tekstillä voi siis välittää tietoa nopeasti. Nykyihmisen elämä on hektistä ja tieto halutaan saada mahdollisimman nopeasti. Kuvien käyttö osana arjen kommunikaatiota on muutenkin yleistynyt, esimerkiksi sosiaalisen median kautta.

    

Kuvassa on kaksi yksinkertaista piirroskukkaa
Selkokuvasta on syytä jättää ylimääräiset yksityiskohdat pois.

   

Prosessi selkokuvien takana

Selkokuvia piirretään lisää tilauksen ja tarpeen mukaan, mutta myös kuvakirjaston laajentamistarkoituksessa. Selkokuvat voivat esittää esimerkiksi esineitä, ihmisiä, eläimiä, tekemisiä, tunteita ja paikkoja.

Ennen uuden selkokuvan piirtämistä on tärkeää miettiä, mikä on yleisin ja ymmärrettävin visuaalinen ilmaus kyseisestä piirrettävästä asiasta. Kun on tarve piirtää esimerkiksi kukkaa esittävä selkokuva, ei kannata lähteä piirtämään harvinaista erikoiskasvia, vaan ennemminkin päivänkakkara tyyppinen kukka, jossa on pyöreä keskiosa ja terälehdet ympärillä. Näin mahdollisimman moni tunnistaa selkokuvan kukaksi. Selkokuvasta on syytä jättää myös ylimääräiset yksityiskohdat pois.

Kun piirrettävän kohteen yleisin visuaalinen ilmaus on löytynyt, luonnostellaan selkokuva aluksi paperille. Luonnokset auttavat selkokuvaa löytämään lopullisen muotonsa. Luonnosten jälkeen selkokuva on helppo piirtää digitaalisesti. Digitaalisesti piirretty selkokuva mahdollistaa sen käyttämisen laadukkaasti kaikilla alustoilla sekä selkokuvan muokkaamisen jälkikäteen. Piirtämiämme selkokuvia voidaan käyttää sähköisissä- tai painetuissa materiaaleissa.

Maailmalla on selkokuville ja selkokielelle suuren suuri tarve ja sen takia olemmekin TulkkausILONAlla luomassa meille kaikille saavutettavampaa yhteiskuntaa.

Henna Leinonen
Selkokuvittaja ja graafinen suunnittelija
26.06.2024

Uniikki selkokuvatyyli

Palvelumme selkokuvilla on oma uniikki kuvatyyli. Kuvatyyli toistuu kaikissa selkokuvissamme. Selkokuvamme ovat piirretty mustalla, paksulla ja pehmeällä ääriviivalla. Kuvissa ei ole juurikaan täyttövärejä ja kuvat esitetään useimmiten harmaalla taustalla. Mutta miksi kuvatyyli on juuri tämän näköinen?
22.09.2023

Selkomateriaalit Savon ammattiopiston selkosivuille

Toteutimme kevään 2023 aikana selkomateriaalit Savon ammattiopiston selkosivuille. Selkosivuilla yhdistyy helppo selkokieli ja selkokuvat. Teimme jatkuvan haun oppaasta kuvitetun selko-ohjeen. Kuvallisesta ohjeistuksesta hyötyvät kaikki, mutta erityisesti he kenelle suomi ei ole äidinkieli tai kielitaito on muuten heikko.
24.08.2023

Otetaanko yksi muistipeli?

Otetaanko yksi muistipeli? Uusia asioita ja esimerkiksi kieltä on mukavaa oppia leikkien ja pelien avulla. Yhtenä uutena tuotteena meillä on tarjolla viittoma-selkokuva-muistipeli. Pelin ideana on oppia 24 arjen tärkeää viittomaa ja samalla kehittää tietenkin muistia!
14.06.2023

Mikä on Selkosivut.fi?

Selkosivut.fi on TulkkausILONAn uusi asiakaslähtöinen palvelu yrityksille, yhdistyksille ja organisaatioille. Palvelun tarkoituksena on muokata jo olemassa oleva teksti selkeään tiiviiseen muotoon. Tekstin rinnalle luodaan kuvat, joista ymmärtää tekstin ydinajatuksen.